GY.I.K.

A jobb agyféltekés rajztanfolyammal kapcsolatos, gyakran ismételt kérdéseket és válaszokat találod itt:

  • Kell valamit vinnem a jobb agyéltekés rajztanfolyamra? Nem kell hozni semmit, a rajzeszközök ára benne van a tanfolyami díjban.
  • 13 év alatti gyermekek is részt vehetnek a tanfolyamon? Igen, jöhetnek 13 év alatti gyermekek is a tanfolyamra, de 13 éves kor alatt még nem biztos, hogy a rajzokon nagy fejlődés lesz látható, mert gyerekeknél 11-12 éves kor körül rögzülnek olyan agyi folyamatok (laterizáció, nyelvhasználat), amik nagyon aktívan tartják a bal agyféltekét, és ezzel a szimbólumrendszert. Ez a megállapítás az esetek 80%-ra igaz a tapasztalataim alapján, de volt már több 9-10 év körüli résztvevőm, akinél hatalmas fejlődés látszott a rajzokon is. Majdnem olyan portréjuk született, mint a felnőtteknek. De mindenképpen hasznos a tanfolyam, mert fejleszti a megfigyelőképességet, koncentrációt, szem-kéz kontaktust, koordinációs készséget, kreativitást, muzikalitást, önbizalmat…stb. Aki egyszer elvégezte nálam a tanfolyamot, ingyenes ismétlési, gyakorlási lehetőséget biztosítok a tanfolyam szabad helyein, csak a rajzeszközöket kell hozni. A tanfolyamot 12 éves kor körül érdemes ismételni.
  • Fontos, hogy egyben legyen a 3 tanfolyami nap? Esetleg a pénteki napot ki lehet hagyni? A módszer része, hogy a fejlődés folyamatos legyen, ezért fontos a három napon történő folyamatos részvétel, hiszen ez egy intenzív tanfolyam, és a gyakorlatok is egymásra épülnek.
  • Az igaz, hogy itt “csak” másolni tanulunk meg? Ezen a tanfolyamon a realisztikus ábrázolás a cél, ezt lehet másolásnak is nevezni a szó jó értelmében. Másoljuk a valóságot, legyen az akár egy két dimenzós, kinyomtatott portré, vagy egy háromdimenziós dolog, amit leteszünk magunk elé. A nagy művészek is sokszor “csak lemásolták” a modelljüket, vagy egy csendéletet saját stílusukban.
  • Azt hallottam másoktól, hogy 3 nap alatt nem lehet megtanulni rajzolni, mások évekig tanulják. Nem csak egy humbug ez az egész? Nem. A módszer működik. Agyi működésünkre alapozva lettek kialakítva azok a rajzos gyakorlatok, melyek segítségével kialakul a rajzoláshoz szükséges látásmód. Sokan azt hiszik, hogy ez késügyesség kérdése, pedig nem. Látásmód kérdése.
  • Lehet, hogy mindenkinél működi a módszer, csak nálam nem fog? Ne aggódj, ha nincs a szemednek speciális betegsége (rövid és távollátás nem akadály), és mentális probléma sem áll fenn, akkor biztosan hatalmasat fejlődik a rajzkészséget. Csak annyi teendőd van, hogy követed az oktatói instrukciókat.