Jobb agyféltekés rajztanfolyam

Az általam használt módszerrel oktatott jobb agyféltekés rajzolás nem egy klasszikus rajztanfolyam, itt rajztechnikát alig tanulunk. Ez tulajdonképpen egy belső kommunikációs tréning, melynek segítségével elménk új erőforrásait kiaknázva tanulunk meg fegyelmezettebben, pontosabban megfigyelni, majd realisztikusabban rajzolni. Először a türelmet, a részletek érzékelését, a kétdimenziós formák tökéletes látását tanulják meg a résztvevők, közben megkezdődik a két agyfélteke összehangolása, a szem-kéz kontaktus erősítése is. Aztán jön sorban a többi: a háromdimenziós terek érzékelése, a dombormű kinézetű rajzok készítése, az arcok részleteinek mind tökéletesebb felismerése, majd a portrérajzolás.

A módszer egy látásmódot ad, számos képességünk fejlődik (szem-kéz kontaktus, arány érzék, koordinációs képesség, kreativitás, megfigyelőképesség, fókuszálás) és nem mellesleg, „megtanulunk” rajzolni is. Az idézőjel használata azért indokolt, mert rajzolni mindenki tud, aki írni tud, csupán a látásmódon múlik.

A jobb agyféltekénknek nincs időérzéke, képekben, mintákban gondolkodik, nem fordítja le gondolatainkat számokra, betűkre, szavakra, ezért alkotás közben egy meditációhoz hasonló állapotba kerülünk, amikor elménk nem zakatol és egy jóleső belső csendben rajzolunk. Így az alkotás örömforrás is, kiváló stressz oldó tevékenység a hétköznapi mókuskerékben.

Ez a tanfolyam az alapot adja meg a rajzoláshoz, az alkotás örömének az ízét, azt, amit gyermekkorunkban sokan felnőttek nem élhettünk át, mert valami miatt feladtuk, megrekedt a rajzkészségünk fejlődése, és maradtunk a pálcikaembernél. A tanfolyam elvégzésével önbizalmunk is erősödik, mivel olyan dolgot sajátítunk el, amiről korábban azt gondoltuk (vagy erősen megkérdőjeleztük), hogy képesek vagyunk rá.

A tanfolyam elvégzése 13 éves kor felett ajánlott (hogy miért, megtalálod a választ a GY.I.K. oldalon), de várom szeretettel a kisebbeket is!:)